Њемачка

Почели наплаћивати још један производ који је до сада био бесплатан

  • 29.04.2025. 15:08

Балканци који живе и раде у Њемачкој, а кући су дошли за васкршње празнике, могли би се неугодно изненадити када се врате у Њемачку и схвате да морају плаћати производ који су код нас сасвим нормално могли добити бесплатно.

Наиме, Њемачка већ неколико година пролази велику кризу, а њени становници који су се надали да ће раст цијена напокон успорити, сада се суочавају с новим поскупљењима.

Преминуо дјечак (8) који је пао са четвртог спрата зграде

Преминуо дјечак (8) који је пао са четвртог спрата зграде

Наиме, све више угоститељских објеката у Њемачкој уводи наплату за додатне услуге – па се тако у неким посластичарницама наплаћују чак и сламке и кашичице.

У једној посластичарници у њемачкој савезној земљи Хесен, гости који затраже додатну кашичицу или сламку морају издвојити по 50 центи за сваки комад.

Додатна виљушкица за дијељење колача с партнером више није бесплатна – постаје ставка на рачуну. Слична пракса све је присутнија и у другим дијеловима Њемачке, пише "Феникс магазин".

Разлог оваквом пословном моделу, кажу власници, лежи у жељи да се задрже основне цијене производа на истом нивоу. У конкретном случају посластичарнице из Нојштада (Хесен), циљ је задржати цијену куглице сладоледа на прошлогодишњем нивоу, и то без додатних поскупљења.

Додик: Шмит води БиХ у распад, укидамо Закон о финансирању политичких партија

Додик: Шмит води БиХ у распад, укидамо Закон о финансирању политичких партија

“На овај начин се смањује и отпад”, наводи један корисник Редита, коментаришући праксу увођења наплате за додатке.

Све мање једе изван куће

Али потрошачи нису јединствени у мишљењу. На интернету се могу пронаћи подијељене реакције – док неки исказују разумијевање због пораста трошкова с којима се суочавају угоститељи, други сматрају како је наплата основних додатака претјерана и непотребна.

Угоститељи тврде да немају избора. Растуће цијене најма, енергије, радне снаге и сировина присилиле су многе да преиспитају структуру цијена. Статистички подаци потврђују негативан тренд – у 2024. години забиљежен је пад промета у угоститељству у поређењу с претходном годином. Све мање Нијемаца једе изван куће.

Драгана Мирковић се званично развела

Драгана Мирковић се званично развела

Уз сламке и кашичице, угоститељи су почели додатно наплаћивати и додатну мајонезу. Иако се корисници надају да ће се цијене стабилизовати, још увијек је рано рећи шта ће се догодити до краја године, поготово с обзиром на то да се не зна шта ће бити с царинама које Доналд Трамп жели увести Европи. У међувремену, гости ће морати добро промислити желе ли дијелити колач – и колико их додатни прибор за то заправо кошта.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:30 Емисија: Народ прича (Р)

    ''' Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:55 Емисија: ПарлаТВмент (Р)

    ''' Нови ауторски формат дугогодишњег уредника и ТВ лица, Предрага Ћурковића, завириће у регионалне скупштинске сале, отвориће најактуелније теме, расвијетлити политичко-друштвена дешавања са свих меридијана и дати простор ставовима и чињеницама да се надмећу.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Не пропустите погледати наше рецепте за здраве кето оброке.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.