Першун је један од најчешће кориштених зачина у нашим кухињама. Било да се додаје супама, варивима, месу или салатама, першун не само да побољшава окус јела, већ има и бројне здравствене користи.
Ипак, један од најчешћих проблема с овом биљком јесте што брзо изгуби свјежину, поготово ако се чува у фрижидеру без одговарајуће припреме.
Ако нисте љубитељ замрзавања и волите да користите свјеж першун у свакодневном кухању, постоји врло једноставан и ефикасан начин да му продужите трајање и очувате свјежину, арому и боју и до мјесец дана.
За почетак, потребно је правилно очистити першун. У већу посуду сипајте хладну воду и додајте једну кашику соде бикарбоне. Умочите першун у ову мјешавину и лагано га оперите. Сода бикарбона помоћи ће да уклоните нечистоће и остатке пестицида, а да при томе не оштетите листове.
Након тога, припремите даску за сјечење тако што ћете је попрскати с мало сирћета и пребрисати чистом крпом. Ово је користан корак који осигурава да даска буде дезинфикована прије сјецкања свјежег першуна.
Исјецкани першун распоредите равномјерно и ставите га у чисту стаклену теглу. На дно тегле ставите слој папирног убруса како би упијао вишак влаге и тиме спријечио да листови першуна иструхну.
Затворите теглу поклопцем и чувајте је у фрижидеру. На овај начин, першун може остати свјеж и до четири седмице, задржавајући свој мирис, боју и окус, преноси Кликс.