Рецепт

Орашасти хљеб је побједник године

  • 29.04.2025. 08:13

Комбинација пировог брашна и разних орашастих плодова ствара хљеб који је истовремено хрскав извана и богат изнутра - права сензација за непце.

Али, овај хљеб није само укусан - он је и одличан савезник у здравијем начину исхране. Орашасти плодови садрже здраве масти и протеине који доприносе дужем осјећају ситости, што га чини идеалним избором за све који желе уживати у оброцима, а истовремено регулисати апетит и унос калорија.

Састојци:

500 g пировог брашна (тип 630)

1 пакетић сухог квасца (7 g)

10 g соли

5 g агавиног сирупа (или меда)

300 ml млаке воде

100 g сјецканих орашастих плодова (нпр. ораси, љешњаци, бадеми, бразилски орашчићи)

30 g сунцокретових сјеменки

30 g бундевиних сјеменки

Припрема:

У већој посуди помијешајте пирово брашно, сухи квасац, со и агавин сируп. Додајте млаку воду и умијесите глатко тијесто. 

Умијешајте орашасте плодове и сјеменке, добро их распоредите по тијесту. 

Покријте крпом и оставите да тијесто одмара на топлом мјесту око један сат - док се не удвостручи.

Загријте рерну на 200°C (горње/доње гријање). Тијесто премијесите на побрашњеној површини, обликујте у округли хљеб и ставите на лим с папиром за печење. 

Пеците 30–35 минута, док не добије златносмеђу боју. Охладите на решетки, савјетује "НовиЛист".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: