Комбинација пировог брашна и разних орашастих плодова ствара хљеб који је истовремено хрскав извана и богат изнутра - права сензација за непце.
Али, овај хљеб није само укусан - он је и одличан савезник у здравијем начину исхране. Орашасти плодови садрже здраве масти и протеине који доприносе дужем осјећају ситости, што га чини идеалним избором за све који желе уживати у оброцима, а истовремено регулисати апетит и унос калорија.
Састојци:
500 g пировог брашна (тип 630)
1 пакетић сухог квасца (7 g)
10 g соли
5 g агавиног сирупа (или меда)
300 ml млаке воде
100 g сјецканих орашастих плодова (нпр. ораси, љешњаци, бадеми, бразилски орашчићи)
30 g сунцокретових сјеменки
30 g бундевиних сјеменки
Припрема:
У већој посуди помијешајте пирово брашно, сухи квасац, со и агавин сируп. Додајте млаку воду и умијесите глатко тијесто.
Умијешајте орашасте плодове и сјеменке, добро их распоредите по тијесту.
Покријте крпом и оставите да тијесто одмара на топлом мјесту око један сат - док се не удвостручи.
Загријте рерну на 200°C (горње/доње гријање). Тијесто премијесите на побрашњеној површини, обликујте у округли хљеб и ставите на лим с папиром за печење.
Пеците 30–35 минута, док не добије златносмеђу боју. Охладите на решетки, савјетује "НовиЛист".