Ако, као и већина људи, банане држите на трпезаријском столу или кухињском пулту у чинији за воће, знате да ће за неколико дана почети да сазријевају и да ће им кожа добити тамно браон боју.
Ако желите да успорите тај процес, Јутјуб канал Китцхен Типс Онлине има једноставан начин да учините да ваше банане трају дуже и око 15 дана да буду одличног укуса и да буду „само” зреле.
У свом малом експерименту, Мајк из Китцхен Типс показује дијве гомиле банана; обје је узео са исте полице у истој радњи, али је једну оставио на кухињском пулту код куће, док је другу ставио у херметички затворену посуду и убацио куглице које упијају влагу и гас који производе банане.
– Како банане сазријевају, као и друго воће, производе гас етилен, који се шири на околно воће и помаже у сазријевању – објаснио је Мајк, „па ће банане апсорбовати највише гаса када су заједно”. Зато је, каже, да би се успорило њено ширење и процес зрења, добро је одвојити банане једну од друге и сваку појединачно ставити у кесу која се може затворити.
– У другом случају, добро је имати куглице за упијање етилена – рекао је он.
Сваког дана у свом експерименту, Мајк је испитивао двије гомиле банана; један са кухињског пулта, а други из херметички затворене посуде са перлама које упијају етилен.
– Петог и шестог дана почињемо да примјећујемо значајну разлику – рекао је Мајк, који је осмог дана примјетио да су банане које нису биле у посуди много мекше од других, па их је ставио у фрижидер. да бар успори процес изнутра.
– Кора ће брзо постати тамна, али ће унутрашњост дуже остати јестива у фрижидеру него споља на тезги – објаснио је он и показао да су, за разлику од оних, банане које су биле у затвореној посуди остале добре и до двије недјеље.