Зелена салата је здрав оброк, богат минералима и витаминима битним за јачање имунитета, функционисање нерава и размјену материја. Права је прољећна инфузија која ће снабдјети организам свим неопходним материјама за очување здравља.
Неки од њених састојака посебно су важни за размјену материја, функционисање нервног система и јачање имунитета. Уз зелену салату лакше ћемо савладати прољећни умор и побиједити несаницу. Листови зелене салате богати су калијумом, који покреће метаболизам и помаже у одржавању равнотеже воде у тијелу.
Зелена салата мора да се опере прије употребе
Зелена салата садржи витамине А и Ц, као и минерале: гвожђе, калцијум, цинк, бакар, магнезијум и фосфор. Има свега 14 калорија на 100 грама, због чега се препоручује особама које желе да на здрав начин регулишу тјелесну тежину. Стручњаци истичу да је обавезно добро опрати зелену салату прије конзумације, јер на листовима могу остати трагови земље или инсеката.
Зелена салата – регулише ниво шећера и тјелесну тежину
Богатство влакана и антиоксиданата у зеленој салати успјешно регулише ниво шећера у крви. Хранљиве материје и биоактивна једињења, попут витамина Ц, каротеноида, фолата, хлорофила и фенолних једињења, помажу у одржавању нормалног нивоа шећера, поспјешују пробаву и имају антиоксидативно, диуретичко, лаксативно и умирујуће дејство.
Зелена салата је важна намирница у дијетама за губитак тјелесне тежине. Због ниског калоријског садржаја и обиља влакана, дуго одржава осјећај ситости. Препоручује се да се припрема с мање калоричним преливима, као што су маслиново уље и лимунов сок. Ипак, губитак килограма није могућ искључиво уз дијету – неопходна је и физичка активност, најмање три пута недјељно.
Штити тијело од наглог скока шећера, очи од ноћног сљепила
Влакна у зеленој салати успоравају апсорпцију угљених хидрата и спречавају нагли скок шећера у крви. Зато се препоручује особама са дијабетесом и онима са нерегулисаним нивоима шећера. Корисна је и у превенцији дијабетеса и инсулинске резистенције.
Витамин А у зеленој салати, важан је микронутријент за здравље очију – може помоћи у превенцији ксерофталмије (сувих очију), ноћног сљепила и дегенерације жуте мрље код старијих особа.
За здраву кожу и кости
Зелена салата има јако антиоксидативно дејство које штити ћелије коже од оштећења изазваних слободним радикалима. Витамини А и Е штите кожу од штетног дјеловања УВ зрака, док витамин Ц подстиче регенерацију коже и производњу колагена, чиме се ублажавају боре.
Калцијум и фосфор у зеленој салати благотворно дјелују на здравље костију. Витамини А, Ц и К учествују у синтези колагена – витамин Ц јача кости, док витамин К учествује у изградњи хрскавице и везивног ткива.
Зелена салата је богата витамином К, па особе које користе лијекове за разређивање крви треба да се консултују са љекаром прије увођења салате у исхрану.
Зелена салата код анемије
Зелена салата је добар савезник у борби против анемије. Садржи фолну киселину и гвожђе, те се посебно препоручује код сидеропенијске анемије, најчешћег облика малокрвности изазване недостатком гвожђа. Препоручује се конзумација витамина Ц уз салату ради боље апсорпције гвожђа.
Природни борац против несанице
Зелена салата је одличан оброк за крај дана, јер посједује умирујућа својства и може помоћи у борби против несанице. Препоручује се да се конзумира два до три сата прије спавања. Садржи лактукаријум, природно једињење које дјелује попут благог опијата и може помоћи код несанице и стреса.
Против затвора
Захваљујући обиљу влакана и воде, зелена салата повољно утиче на масу и хидратацију столице, олакшавајући пражњење цријева. Препоручује се особама које пате од затвора. Важно је уносити и довољно течности, јер је дехидрација чест узрок опстипације.
(е-клиника)