У четвртак славимо Први мај, празник који је немогуће замислити без висококалоричних гурманлука. Међутим, све може и на здравији начин, а да истовремено буде једнако укусно.
Како да јела за Први мај буду здравија, објаснила је нутрициониста Ана Бандука Тодоровић, која на почетку издваја специјалитете који најмање пријају нашем организму, ма колико пријали гурману у нама.
– Најмање здраво што се припрема у току празника су кобасице и мљевено месо чији састав не знамо, јер су то најчешће већ формиране смјесе за роштиљ у којима се уобичајено могу наћи и додаци – со, побољшивачи укуса... Ту су и разне салате које у себи имају мајонез и генерално роштиљ сосови – каже Ана Бандука Тодоровић.
Здравије алтернативе
Оно што се најчешће припрема за Први мај с временом је постало традиција, па се може помислити да ће се старе навике тешко промијенити. Има ли празника без роштиља и пикантних прелива, питаће се неки. Има, а има и једноставног начина, јер су довољне мале промјене у исхрани да јела буду далеко здравија.
– Здравије варијанте су углавном салатни преливи на бази хладно цијеђеног маслиновог уља, лимуна и грчког јогурта, са додатком зачинског биља, као што је оригано, босиљак, влашац, који побољшавају варење – објашњава нутрициониста.
Ако ипак претјерате
Уколико не желите да одустанете од омиљеног начина припреме хране или ако претјерате са јелом, поведите рачуна о исхрани у данима послије празника.
– Све у чему се претјеривало треба свести на најмању могућу мјеру, било да је ријеч о тијесту, колачима, салатама са преливима, великим количинама меса и алкохола. Приједлог је да један оброк дневно буде "јачи", са гурманлуцима, да се за доручак попије неки детокс сок или чај, а да салата од свјежег сезонског поврћа (зелена салата, млади лук, ротквице, млада шаргарепа, спанаћ...) и мало немасног сира или јогурта буде вечера. Чорба од карфиола, броколија, шаргарепе, грашка је такође добар избор за посљедњи оброк – савјетује нутриционисткиња.