Висок шећер у крви може резултовати низом здравствених проблема, укључујући ризик од дијабетеса. То стање, такође је познато као висока глукоза у крви, сигнализује да у тијелу има превише шећера.
Намирнице са високим гликемијским индексом подстичу гојење и подстичу раст нивоа глукозе у крви.
Обзиром се скроб из кромпира брзо вари, гликемијски индекс кромпира је скоро исти као онај код чисте глукозе. Гликемијски индекс глукозе је 100, а кромпира од 80 до 90.
Најважније је заправо како тијело реагује на кромпир, али то можете сазнати само уз помоћ мјерача глукозе у крви. Ово је нарочито важно ако сте у ризичној групи за добијање дијабетеса или ако имате неки тип дијабетеса. Високи крвни шећери узимају данак вашем тијелу, што повећава вјероватноћу да ћете изазвати више штете на панкреасу и трпјети више од компликација од дијабетеса.
Зато, ако имате неку од ових дијагноза, пажљиво са кромпиром и свакако се посавјетујте са љекаром о количини.