Правилна исхрана

Кардиолози тврде да је ово најздравија риба за срце: Једите је бар два пута недјељно

  • Извор: Крстарица
  • 10.04.2025. 13:46

Према извјештају Свјетске кардиолошке федерације из маја 2023., смртност од кардиоваскуларних болести порасла је са 12,1 милиона у 1990. на 20,5 милиона у 2021.

Овај алармантни тренд подстиче на размишљање о превентивним мјерама које можемо предузети да заштитимо здравље срца.

На срећу, већина ових случајева се може спријечити или барем контролисати здравим начином живота. Редовна физичка активност, управљање стресом, престанак пушења и умјерена конзумација алкохола, уз уравнотежену исхрану, кључни су фактори.

За здравље срца посебно је важна исхрана богата лиснатим поврћем, махунаркама, орашастим плодовима, маслиновим уљем, бобичастим воћем и рибом.

Хотелски трикови за најмекше пешкире

Хотелски трикови за најмекше пешкире

Најздравија опција

Кардиолози истичу важност конзумирања рибе, посебно лососа, у одржавању здравља срца. Лосос је богат омега-3 масним киселинама, које су кључне за смањење ризика од аритмија и васкуларних упала и за регулисање нивоа триглицерида, преноси Параде.

Према ријечима кардиолога др Бредлија Сервера, истраживање је показало да једење рибе четири пута недјељно или више може значајно да смањи ризик од срчаног удара. Чак и двије порције рибе недјељно могу имати позитиван ефекат на смањење ризика од смрти код људи којима је већ дијагностикована кардиоваскуларна болест.

Офарбајте јаја содом бикарбоном: Готова су за 10 минута, а изгледају фантастично

Офарбајте јаја содом бикарбоном: Готова су за 10 минута, а изгледају фантастично

Ово су једноставне, али моћне стратегије које могу помоћи у заштити здравља срца и смањењу ризика од озбиљних кардиоваскуларних проблема.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: