Испробајте

Четири замјене за бијело брашно: Идеална су за оне који су алергични на глутен

  • 17.01.2025. 07:15

Многи људи се у посљедње вријеме жале да им бијело брашно смета, изазива горушицу или проблеме са цријевима, а они који имају проблеме са глутеном не смију уопште да га једу. Због тога смо пронашли одличне замјене за њега.

Нутриционисткиња Гена Хамсхав објаснила је разлике између неких од алтернативних врста брашна која могу да повећају нутритивну вриједност вашег пецива.

Интегрално пшенично брашно

Идеално је за уживање у домаћем хљебу и пециву. Интегрално пшенично брашно има знатно више влакана од бијелог брашна. Поред тога, богатије је и протеинима и гвожђем.

"Ако сте тек почели да користите брашно од цијелог зрна, покушајте да га комбинујете са универзалним бијелим брашном и прилагодите размјере својим потребама", рекла је Гена.

Спелтино брашно

Спелтино брашно се меље од бобица спелте које су древне сорте пшенице.

"Спелта даје суптилну слаткоћу печеним производима, заједно са влакнима", каже нутриционисткиња.

Блаже је и лакше за варење од других брашна од цијелог зрна. Уопштено говорећи, спелтино брашно може бити одлична замјена за било који рецепт који захтијева пшенично брашно. Такође је одличан извор влакана, са отприлике 19 грама заситних хранљивих материја по шољици.

Ражано брашно

Раж је богато хранљива, здрава житарица и одличан је извор растворљивих влакана. Она је одличан извор влакана, као и минерала попут мангана, бакра и фосфора.

"Раж је такође богат фитонутријентима - хемијским једињењима која се налазе у биљкама која могу да помогну у борби против болести и заштити наша тијела од стреса повезаног са старењем", рекла је нутриционисткиња.

Ражано брашно има нижи гликемијски индекс од пшеничног брашна, тако да је мања шанса да изазове високу инсулинску реакцију и пораст шећера у крви. Поред тога, истраживања су показала да је ражано брашно богато влакнима и може да помогне у контроли шећера у крви.

Брашно од смеђег пиринча

Брашно од смеђег пиринча је одличан избор за особе које не подносе глутен јер га не садржи и врло је хранљиво.

"За разлику од многих брашна без глутена, брашно од смеђег пиринча се минимално обрађује. Одлично се комбинује и са другим врстама брашна за печење, а сјајно је и за згрушавање сосова", објаснила је нутриционисткиња.

(Лепа и срећна)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:30 Емисија: Народ прича (Р)

    ''' Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:55 Емисија: ПарлаТВмент (Р)

    ''' Нови ауторски формат дугогодишњег уредника и ТВ лица, Предрага Ћурковића, завириће у регионалне скупштинске сале, отвориће најактуелније теме, расвијетлити политичко-друштвена дешавања са свих меридијана и дати простор ставовима и чињеницама да се надмећу.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Не пропустите погледати наше рецепте за здраве кето оброке.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.