Вјерници који су испостили читав пост треба да буду опрезни: На Васкрс не претјерујте са тешком храном
Након вишенедјељног уздржавања од мрсне хране током Великог поста, долазак Васкрса многи дочекују са радошћу и свечаним трпезама препуним јаја, меса, сирева и разних ђаконија. Међутим, љекари и нутриционисти упозоравају да нагли прелазак са посне исхране на обилну и масну храну може изазвати озбиљне здравствене тегобе.
Током поста, организам се навикава на лаганију храну – претежно биљног поријекла, без меса, јаја и млијечних производа. Пробавни систем се успорава, а желудац и цријева функционишу под другачијим оптерећењем. Увођење тешке хране преко ноћи може изазвати проблеме попут надутости, мучнине, бола у стомаку, па чак и озбиљније тегобе као што су панкреатитис или повишен крвни притисак, посебно код старијих особа и оних са хроничним болестима.
Стручњаци савјетују да се прелазак на мрсну храну обави постепено. Првог дана Васкрса, препоручује се умјереност – једно до два кувана јаја, лагани оброк са бареним месом или супом, без пржења и тешких прилога. Такође, важно је узимати доста течности и избјегавати преједање.
Радост празника не треба да буде повод за неумјереност. Васкрс симболизује нови почетак, живот и обнову – па нека и наш однос према храни буде пажљив и промишљен, у духу здравља и захвалности.