Не треба пити алкохол на празан стомак - сви знају ово правило и вјероватно већина људи зна какве могу да буду посљедице његовог кршења. Ако пијете "на празан стомак", брже ћете се напити. Међутим, постоји и друга страна медаље које је мало људи свјесно. Неуролог др Олга Милчарек је испричала о даљим ефектима пијења. Многи људи могу да буду веома изненађени. Међутим, за ваше добро, морате ово да знате.
"Што више једемо, то ће више алкохола бити апсорбовано у храну у желуцу. Резултат је да алкохол спорије улази у крв. Заиста ћемо се мање напити и то ће дуже трајати", каже неуролог, потврђујући оно што смо горе написали.
"Међутим, морамо бити свјесни да ћемо се у таквој ситуацији спорије отријезнити. У ствари, можете да будете пијани два дана. Када пијемо алкохол на празан стомак, брже се напијемо, али се и тијело брже рјешава алкохола. Морамо да запамтимо овај однос, посебно ако планирамо да возимо ауто дан послије прославе. Особа може да помисли да је, зато што је много јела, ефекат алкохола на њен организам мањи и да ће се брже отријезнити. Али је управо супротно", упозорава неуролог.
Наравно, то никако не значи да је боље пити на празан стомак. Доказано је да било који алкохол може да има штетан утицај на наше здравље, посебно када се конзумира у великим количинама. Стога је најбоља опција за наше здравље да избјегавамо алкохолна пића.
На крају, још један коментар неуролога. Важно је бити свјестан да лагана пића попут пива или вина остају у крвотоку дуже од чистих алкохола попут вотке, што значи да дуже остајемо "под утицајем".
"Осим тога, човјек је у стању да попије више пива или вина и често то ради несвјесно. И док су двије или три чаше вотке обично довољне, у случају вина може да се деси да он или она испразни целу флашу или попије три или четири пива непримјећено (што се такође преводи у број промила). Зато се лагана пића сматрају штетнијим од вотке", истиче докторка.
(Мондо)