Користимо свакодневно

Знате ли чему служе ситни шиљци на ренди

  • Извор: Ослобођење
  • 19.04.2025. 10:23

Иако овај предмет користимо готово свакодневно у кухињи, једна његова страна у многим домаћинствима остаје потпуно занемарена. Наиме, стандардно рибеж које већина вас посједује има четири стране, али признаћете да ријетко користите све четири.

Кад је ријеч о свакодневном кухању, углавном се користе стране за крупно и ситно рибање, док се страна с равним оштрицама користи ријетко, а страна са шиљцима - готово никад.

Међутим, гријешите ако мислите да је она потпуно бескорисна. И те како има своју сврху, а кад чујете која се храна уситњава баш том страном, знатно ћете себи олакшати припрему одређених јела.

За уситњавање тврде хране углавном се користи крупни рибеж, но то често не олакшава посао у значајној мјери. За изразито тврду храну користе се управо шиљци. Ако правите домаће презле, уз помоћ шиљака ћете најлакше нарибати стари хљеб.

Такође, ову страну можете користити и за уситњавање орашастих плодова, попут ораха или бадема. Корисна је и за рибање тврдих сирева, зачина, али и чврстог, корјенастог биља попут ђумбира.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: