Погледајте у буре

Сигуран знак да се кисели купус покварио

  • Извор: Курир
  • 18.02.2025. 22:57

Кисели купус је неизоставан дио наше трпезе, нарочито током зимских мјесеци. Његов специфичан укус, богатство витамина Ц и пробиотика, као и широка примјена у традиционалним јелима, чине га омиљеним додатком многим домаћинствима.

Ипак, иако га многи радо конзумирају, често се поставља питање – до када је кисели купус заправо јестив? Како препознати тренутак када више није сигуран за употребу? Иако ферментисана храна има дуг вијек трајања, одређени знакови могу указати на то да је купус изгубио своја благотворна својства и да се покварио.

Овако ћете препознати покварен кисели купус

Ако се одабере добар купус и концентрација соли буде правилно одрађена, нема страха од кварења. Буре са купусом треба да стоји на температури испод 10 степени како веће температуре не би утицале на кварење. Покварен купус се препознаје по мирису и укусу. Постоји и скрама на врху бурета. Уколико је црне или зелене боје и јако дебела, долази до развоја гљивица.

Међутим ако главица, када се извади, нема чудан мирис и укус, онда је купус добар.

Кисели купус је најбоље чувати у дрвеном бурету. Уколико такве буради нема, друго рјешење је да оно буде од пластике. Битно је да загађен ваздух и прашина не улазе унутра. Не мора бити 100 посто и вакуум затварање, међутим није добро да уђу прашина и инсекти.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:30 Емисија: Народ прича (Р)

    ''' Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:55 Емисија: ПарлаТВмент (Р)

    ''' Нови ауторски формат дугогодишњег уредника и ТВ лица, Предрага Ћурковића, завириће у регионалне скупштинске сале, отвориће најактуелније теме, расвијетлити политичко-друштвена дешавања са свих меридијана и дати простор ставовима и чињеницама да се надмећу.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Не пропустите погледати наше рецепте за здраве кето оброке.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.