Noje potrebno stavljati u frižider

Namirnice kojima niske temperature ne prijaju

  • Извор: Аваз
  • 06.12.2021. 12:39

Mnogi misle da sve namirnice treba stavljati u frižider kako bi duže trajale, ali nije tako. Mnoge namirnica koje kupujemo možemo bez brige ostaviti u kuhinji, ne na hladno, a one će tako čak biti i ukusnije.

Gube okus

Frižideri jesu najbolji čuvari za jaja ili mlijeko, ali su nepotrebni za skladištenje svih vrsta namirnica. Neke čak nije preporučljivo ostavljati u frižideru, jer na hladnom gube svoja svojstva. Bolje ih je držati na sobnoj temperaturi ili u ostavi, kako ne bi promijenile okus i kako bi duže ostale svježe.

Među namirnicama koje nikako ne treba odlagati u frižider je paradajz. Ove sočne plodove najbolje je držati na sobnoj temperaturi, jer hlađenje ispod 12 stepeni ugrožava im okus i teksturu.

Slani namazi, poput maslaca od kikirikija, mogu stajati na polici i nekoliko mjeseci. Utvrđeno je da visoki udio soli u namazu sprečava pojavu buđi, a so djeluje kao konzervans.

Ni kečap ne morate držati u frižideru, osim ako ga ne volite jesti hladnog. Bogat je natrijem i može stajati na polici oko mjesec dana. Slično je i s većinom drugih začinskih sosova.

Nasuprot onome što mnogi misle, bosiljak se ne čuva na niskoj temperaturi, jer tako gubi aromu, pa čak i upija druge mirise iz frižidera. Najbolje je čuvati ga u zatvorenoj posudi, na suvom mjestu.

Suvo i tamno

Iako se većina nas voli osvježiti hladnom lubenicom, stručnjaci ne preporučuju da cijeli plod stavljamo u frižider, jer tako se gubi nivo antioksidanasa. To, naravno, ne važi za kriške lubenice, koje se moraju čuvati na niskoj temperaturi.

I sve vrste krompira najbolje je čuvati na suvom, tamnom mjestu. Ali, ovo pravilo ne važi za već kuvani krompir, koji morate odložiti u frižider.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.