Важно знати

Кајсије су многима омиљено воће, а садрже врло опасан спој

  • 28.04.2025. 14:37

Кајсије, препознатљиве по својој сочности и богатству храњивих материја, често су један од омиљених избора у топлијим мјесецима.

Но, стручњаци упозоравају да прекомјерна или неправилна конзумација овог воћа може довести до пробавних проблема.

Природан начин да отјерате муве и осе што даље од себе

Природан начин да отјерате муве и осе што даље од себе

Према ријечима нутриционисткиње Ане Коробкине, конзумација већих количина кајсија може изазвати бол у стомаку. Особе које једу кајсије на празан желудац такође могу осјетити нелагоду, а ситуација је нарочито проблематична за оне који пате од синдрома иритабилног цријева (ИБС).

Воћне киселине и влакна као узрочници нелагоде

Коробкина објашњава да воћне киселине и влакна присутна у кајсијама, као и у многим другим врстама воћа, могу потакнути прекомјерно стварање гасова у цријевима. То, пак, често доводи до осјећаја нелагоде и болова.

Један од кључних разлога зашто кајсије могу узроковати пробавне сметње јест њихов садржај ФОДМАП спојева. Ријеч је о специфичним угљикохидратима кратког ланца које цријева тешко апсорбирају, што код особа с ИБС-ом може изазвати надутост, грчеве и болове те додатно погоршати симптоме постојећих пробавних тегоба.

Умјерена конзумација као кључ здравља

Иако су кајсије изузетно богате храњивим материјама попут витамина А, влакана и антиоксиданса, нутриционисти наглашавају важност умјерене конзумације. Како би се избјегле могуће неугодне нуспојаве, савјетује се да се кајсије не једу на празан желудац и да се не претјерује с количином.

Као и код свих намирница, равнотежа је кључна. Умјерена конзумација омогућује уживање у свим здравственим благодатима марелица без ризика од неугодних пробавних сметњи, преноси Клик.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: