Многи воћари, аматери, муку муче да погоде праву величину рупа. Једно је сигурно. Рупа не треба да буде предубока. Воћкама не требају превелике, односно, предубоке и прешироке рупе. Најбоља дубина је од 50 до 60 центиметара, а ширина од 40 до 50 центиметара.
Дубља рупа, проблем за калем
Веће димензије нису потребне зато што већа дубина значи да се на дно рупе може ставити више лопата стајњака и НПК ђубрива, што није лоше за садницу, али проблем може да представља висина калема, односно, спојног мјеста.
Ако је ниско, а калем мора бити минимално пет центиметара изнад земље, воћка може бити посађена плитко, што доводи до јачег раста изданака из спавајућих пупова и слабијег раста воћке. Коријен је далеко од храњивих материја у виду стајњака и минералног ђубрива.
Рупа може бити четвртаста или кружна
Ако је калем високо на садници, коријен се може спустити ниже, ако је рупа дубља, али опет мора бити изнад тла. Многи воћари копају рупе и до 80 центиметара дубине и 60 центиметара ширине, што је потпуно беспотребно јер, осим проблема с калемом, треба много времена да се таква рупа затрпа.
Неки воћари малим багером копају рупе што, такође, доводи до теже контроле дубине рупе и њеног неправилнијег облика, а исто је потребно више времена да се садница посади.
Боље копати него бушити сврдлом
Дакле, дубина 50 до 60 центиметара и ширина 40 до 50 сасвим су довољне за садњу јер онда коријен има довољно простора да се несметано развија. Рупа може бити четвртаста или кружна и опет су боље такве рупе него да се саде у рупе које се буше сврдлом. Тако бушене рупе обично су дубине и до метар, али је коријену теже да се пробија кроз глатке зидове које сврдло остави за собом, него када се рупа копа лопатом.
Пројектовање и подизање воћњака - од првог до посљедњег корака
Биљка користи више енергије, а због дубине, коријену су стајњак и минерално ђубриво најчешће далеко због вишег слоја земље који се ставља изнад њих.
И да. Најважније је да земља која се ископа буде што више мрвичаста приликом враћања назад у рупу. Већи бусенови отежавају развој коријена.
(Агроклуб)