Опрез

Ако ово примјетите на јајету, одмах га баците: Знак да у њему има бактерија

  • 14.02.2025. 13:01

Јаја су уобичајен избор за брзи доручак јер не постоји погрешан начин припреме.

Можете их кувати, пржити јаја или правити кајгану, укус ће и даље бити одличан. Јаја такође садрже висококвалитетне протеине и немају много калорија. Међутим, оно што нас мучи када купујемо јаја јесте како изабрати најбоља.

Узимамо она која су нам „лијепа за очи“, а најчешће избјегавамо јаја која имају избочине и тачке на љусци. Стручњаци су ријешили дилему зашто нека јаја изгледају тако и да ли су безбједна за употребу.

– Ове тамне мрље настају на почетку процеса, док јаје још увијек „путује“ кроз кокош. Успут се јаје окреће, а ако се то дешава преспоро, може да се заврши пјегама. Током овог процеса формира се и неједнака љуска јајета -тврде они.

Да ли је безбједно јести таква јаја?

Кратак одговор је – „да“.

Најважнији дио када је у питању безбједност јаја је начин на који их кувате. Јаја могу садржати бактерију салмонеле, која је други најчешћи узрок тровања храном у САД.

Стручњаци упозоравају да црне или зелене мрље унутар љуске јајета могу указивати на то да се у јајима налазе бактерије и таква јаја треба одмах бацити.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:30 Аграр (Р)

    'Аграр (Р)

  • 12:55 Емисија: У микс зони (Р)

    У микс зони (Р)

  • 13:20 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''На ивици терена (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица доноси здрава јела са веома мало или готово без угљених хидрата.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.