Isprobajte

Spremite se za Prvi maj: Super trikovi za brzo i lako čišćenje roštilja

  • Izvor: Žena Blic
  • 30.04.2025. 20:50

Kada ste posljednji put detaljno očistili roštilj? Pred sutrašnji Prvi maj, to morate da uradite jer se na rešetki roštilja skupljaju masnoće i materije koje mogu biti kancerogene. Donosimo vam savjete kako da roštilj očistite efikasno, brzo i lako.

Ako ne očistite roštilj ubrzo nakon korišćenja, znatno teže ćete skinuti sve zagorjele ostatke s rešetaka, a vrlo brzo nakon upotrebe roštilja mogu na njemu da se nakupe opasne bakterije koje, između ostalog, privlače insekte.

To se neće dogoditi ako roštilj znate pravilno da očistite. Sve može biti gotovo već za desetak minuta ako slijedite ove korake.

1. "Zapalite" ostatke hrane i masnoće

Rasplamsajte vatru (ili zapalite malo uglja), zatvorite poklopac roštilja i ostavite tako 10 i 15 minuta. Visoka temperatura ojačaće ostatke hrane, nakon čega će biti lakše da ih uklonite.

Pravilo od dva litra više ne važi: Еvo koliko vode dnevno treba unijeti

Pravilo od dva litra više ne važi: Еvo koliko vode dnevno treba unijeti

2. Očistite rešetke

Ostatke uglja s rešetke uklonite polufleksibilnom četkom od nerđajućeg čelika. Takođe možete da upotrijebite i lopticu od aluminijumske folije, ali bolje je uložiti nešto novca u dobru četku za roštilj. Biće vam lakše i oduzeće vam manje vremena. Ako je donja strana rešetke za roštilj jako masna, to može izazvati iskre i spaljivanje hrane. Tu masnoću uklonite i obrišite mokrom sapunicom uz pomoć sunđera, pa isperite i osušite peškirom.

3. Uklonite zagorjele ostatke

Skuplji plinski roštilj često ima zaštitu za plamenik, odnosno komade metala u obliku slova V, koji štite mlazove gasa od kapljanja masnoće. Izvadite ih i uz pomoć noža uklonite masnoću. Ako je potrebno, očistite ih deterdžentom, operite i osušite peškirom. Ako, pak, imate roštilj na drveni ugalj, ovaj korak možete da preskočite.

4. Očistite unutrašnjost roštilja

Očistite unutrašnjost roštilja špaklom kako biste lakše uklonili ostatke masnoće i kako ona ne bi uticala na ukus vaše hrane. Koristite sapun i vodu ako vam je roštilj jako prljav.

Očekivala sedmorke, rodila devetorke

Očekivala sedmorke, rodila devetorke

5. Završno "glancanje" (po želji)

Ako ste posebno motivisani za čišćenje, možete očistiti i spoljašnji dio roštilja. Ako je površina od nerđajućeg čelika, obrišite mast odgovarajućim sredstvom za čišćenje čelika i polumekim sunđerom. Za ostale vrste površina dovoljna je i topla voda. Sad kad je sve cakum-pakum, stavite kocku leda na pljeskavicu i uživajte u najsočnijem mesu ikada.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: